Teszt és Lélek: a borderline személyiségzavar

Az érzelmileg labilis vagy ismertebb nevén borderline személyiségzavar olyan állapot, amely igen nagy szenvedés-érzéssel jár. Becslések szerint a népesség legalább 2-3 százaléka érintett, de tapasztalható, hogy egyre többen kapják meg a diagnózist. Ráadásul sok terapeuta kerüli a velük való munkát: kiszámíthatatlanságuk, impulzivitásuk, határproblémáik miatt valóban nehéz őket kezelni

Bővebben: Teszt és Lélek: a borderline személyiségzavar

Filmajánló: Beszélnünk kell Kevinről

Sokkoló, brutális, megrázó. Ilyen és ezekhez hasonló erejű jelzőket dobálnak e film kapcsán, amely ránk is nagy hatást gyakorolt, komoly beszélgetést indított el. A Beszélnünk kell Kevinről ügyesen összerakott, esztétikus kaleidoszkóp egy furcsa, tragikusan alakuló anya-fiú kapcsolatról. Igen, beszélnünk kellene Kevinről és az anyukájáról, és arról, hogy az anyaság az egyik legfélelmetesebb dolog is lehet a világon. - 16 éven felülieknek.

Bővebben: Filmajánló: Beszélnünk kell Kevinről

Filmajánló: Augusztus Oklahómában

Nem kínál könnyű kikapcsolódást ez a hamarosan DVD-n megjelenő filmdráma, de akik kedvelik a színdarabokból készült minőségi filmadaptációkat és szívesen bepillantanának egy diszfunkcionális (finoman szólva elcseszett) amerikai család életébe, azoknak jó szívvel ajánljuk. Remek színeszek kiváló alakításai, lélektan és dinamika, alkoholizmus, betegség, öngyilkosság - 16 éven felülieknek.

Bővebben: Filmajánló: Augusztus Oklahómában

Könyvajánló: Mesepszichológia 1-2.

A mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze, olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben. A szerző, Kádár Annamária meséi 4-9 éves gyerekeknek szólnak, és segítenek a frusztrációk, csalódások elviselésében, a pozitív és negatív érzelmek tudatosításában, a félelmek megszelídítésében, a testvérféltékenység kezelésében, a veszteségek elfogadásában és az önfeledt játékban.

Bővebben: Könyvajánló: Mesepszichológia 1-2.

Fedor Bélával a Határjárás Pszichodráma konferenciáról

Teszt és Lélek, a Tilos Rádió pszichológiai témájú műsora kéthetente szombaton.
2014. november 8. 10:30-11:30. FM90.3 vagy online: www.tilos.hu 
Vendégünk : Dr. Fedor Béla pszichiáter a Magyar pszichodráma Egyesület elnöke

Bővebben: Fedor Bélával a Határjárás Pszichodráma konferenciáról

Teszt és Lélek: Pszichodráma

Ismét jelentkezik a Teszt és Lélek, a Tilos Rádió pszichológiai témájú műsora, melynek egyik készítője és vezetője Kuna Gábor, az Önsegítő pszichológusa. Az adás témája az igen népszerű csoportpszichoterápiás módszer, a pszichodráma lesz. Az apropó pedig, hogy 2014. november 14-16. között kerül megrendezésre a Magyar Pszichodráma Egyesület XI. kongresszusa.

Bővebben: Teszt és Lélek: Pszichodráma