Szuggesztív kommunikáció: a szavak ereje

Közhelyes? Valóban. Pedig ha kicsit jobban belegondolunk, és többet megtudunk a szavak erejéről, hogy hogyan és miért hatnak, akkor rájövünk mennyire igaz. A szuggesztív kommunikációval találkozhatunk a reklámokban éppúgy, mint például az orvos-beteg párbeszédekben. De mi is ez pontosan?

Bővebben: Szuggesztív kommunikáció: a szavak ereje

Mi az a mentálhigiéné? És miért jó nekem?

A matematika nyelvén leírva: Mentálhigiéné = Lelki Egészségvédelem, ahol Egészség = (testi + szellemi + lelki + szociális) JÓLÉT. Röviden és pongyolán fogalmazva a mentálhigiéné egyfajta pszichológiai prevenció, azért, hogy a rossz kedvből ne legyen súlyos depresszió, a bánativásból alkoholizmus, a szorongásokból pánikzavar, a stresszből kiégés stb.

Bővebben: Mi az a mentálhigiéné? És miért jó nekem?

Ön is perfekcionista?

Perfekcionistának lenni, nem olyan nagy tragédia – gondolhatjuk, hiszen a tökéletesség iránti vágy ösztökél a minél jobb eredmények elérésére. És valóban, a társadalom is megbecsüli a jól teljesítő maximalistákat, általában honorálja a sikerért tett erőfeszítéseiket. Sőt, a médián keresztül is megerősítő üzeneteket kapunk: „ne elégedj meg azzal, ami van, légy még boldogabb, szebb, sikeresebb”, „ha van jobb, cseréld, le a régit”. A látszólagos előnyök mögött azonban gyakran az örök elégedetlenség béklyói akadályozzák a tökéletességre törekvő embert a boldogság elérésében, a sok munka gyümölcseinek élvezetében.

Bővebben: Ön is perfekcionista?

Kedves anyuka, törjön ki a négy fal közül!

A nőknél a születést követő egy éven belül ötször nagyobb a veszélye valamilyen pszichiátriai kórkép kialakulásának, mint az élet más időszakában. A gyermekágyi lehangoltságon (baby blues), és a szülés utáni depresszión kívül van még más is: a társadalom által gyakran unatkozó kismamák nem valós problémájának titulált jelenség, a „négy fal” szindróma.

Bővebben: Kedves anyuka, törjön ki a négy fal közül!

El akarom kerülni a kiégést! Mit tegyek?

Reggelenként a munka puszta gondolatától is ólmos fáradtság kínozza? Nem ritkán dühös, türelmetlen és ingerült kollégáival? Gyakran érzi magát túlterheltnek, tehetetlennek, vagy sikertelennek? Már semmi együttérzést sem képes kicsikarni magából ügyfelei iránt? Ha ezek a tünetek tartósan fennállnak, és már a pihenés sem segít, akkor érdemes tovább olvasnia. Mert ha ezen az úton halad tovább, a teljes kimerülés, munkakedvének elvesztése, és testi, lelki problémák várják. Ez a burnout szindróma, a kiégés.

Bővebben: El akarom kerülni a kiégést! Mit tegyek?

Túl az egészséges félelmen: a fóbia

Mindannyian félünk számos dologtól, nincs ezzel semmi baj, sőt. Félelmeink megvédhetnek, óvatosabbá tesznek, jó döntésekre sarkallnak veszélyes helyzetekben. De a fóbia más, több, mint az egészséges félelem. Ön egy zsebkutyától is annyira tud félni, hogy átmegy az utca túloldalára, ha meglátja? Semmi pénzért ki nem lépne a barátnője 10. emeleti erkélyére? Tömegbe, utcára nem hogy éjjel, de még nappal sem merészkedik, mert annyira retteg? Na ez az, amit fóbiának hívunk.

Bővebben: Túl az egészséges félelmen: a fóbia

Az öngyilkosság - ne féljünk beszélni róla!

Az öngyilkosságról nem szeretünk beszélni. Pedig kell! Fontos, hogy ismerjük a figyelmeztető jeleket, hogy felismerjük, ha baj van. Szükséges eloszlatni az öngyilkossághoz kapcsolódó tévhiteket, hogy segíteni tudjunk időben. Hasznos, ha megértjük, milyen okok vezethetnek odáig, hogy valakiben felmerüljön: inkább eldobná az életét. 

Bővebben: Az öngyilkosság - ne féljünk beszélni róla!

Mindent a válásról

Rosszul hangzik, de igaz: a házasságok több mint fele válással végződik. Mindannyiunk családjában, baráti társaságában vannak olyanok, akik már megtették és legalább annyian, akiben valaha már felmerült a végleges szakítás gondolata. De vajon miért és mikor válunk? Ki kezdeményez és ki szenved inkább? Nagyon fog fájni? És hogyan kell "jól" elválni?

Bővebben: Mindent a válásról

Nem csak blabla: az élet értelme

Lehet, hogy meglepően hangzik az Ön számára, hogy amikor úgy érzi, élete romokban hever, magányos, tanácstalan és nem lát reményt a változásra, azon kellene gondolkodnia, hogy „mi végre van ez az egész”. „Ki vagyok én és mi, vagy egyáltalán van-e a feladatom az életemben? Pedig nagy jelentősége van az ezekre a kérdésekre adott személyes válaszainknak... 

Bővebben: Nem csak blabla: az élet értelme

Alkoholista vagyok?

Az alkoholizmus kifejezés helyett érdemes inkább az alkoholbeteg szót használni, mert ez a probléma egészségügyi jellegét állítja a középpontba, éppen ezért kevésbé előítéletekkel teli, pejoratív kifejezés. De ki számít alkoholbetegnek, és milyen következményekkel jár az ivás? Hogyan előzhető meg, és mi a teendő, ha már baj van?

Bővebben: Alkoholista vagyok?

Miért nehéz a női vezetőknek?

Magyarországon nagyon nehéz a női vezetők dolga. Ez egy szélsőségesen maszkulin kultúra, így a munkakultúra is nagyon férfias" – állítja Kuna Gábor pszichológus, aki tíz éve foglalkozik szervezetfejlesztéssel, és tart rendszeresen vezetéstechnikai tréningeket.

Bővebben: Miért nehéz a női vezetőknek?