Alkoholista vagyok?

Az alkoholizmus kifejezés helyett érdemes inkább az alkoholbeteg szót használni, mert ez a probléma egészségügyi jellegét állítja a középpontba, éppen ezért kevésbé előítéletekkel teli, pejoratív kifejezés. De ki számít alkoholbetegnek, és milyen következményekkel jár az ivás? Hogyan előzhető meg, és mi a teendő, ha már baj van?

Ki számít alkoholbetegnek?


Az alkoholizmus kifejezés helyett érdemes inkább az alkoholbeteg szót használni, mert ez a probléma egészségügyi jellegét állítja a középpontba, éppen ezért kevésbé előítéletekkel teli, pejoratív kifejezés.

Az alkoholbetegség szenvedélybetegség, addikció, mely az alkohol kitartó fogyasztásával jár a negatív következmények dacára. Az alkoholbetegnél már személyiségi, magatartási, társadalmi, életviteli vonatkozásban súlyos sérülés észlelhető, és/vagy az alkohollal függőségi viszony alakult ki, és/vagy testileg is károsodott.

Ha Ön

 • szeretne megszabadulni alkoholfüggőségétől,
 • már egy ideje absztinens, de támogatásra lenne szüksége,
 • nem tudja eldönteni alkoholfogyasztási szokásai problémásnak minősülnek-e,
 • szeretne segítséget kapni, hogy kevesebb alkoholt fogyasszon,
 • családjában alkoholbeteg személy van és ez nagy problémát jelent az Ön számára,

keressen minket bizalommal! Segítünk megtalálni az Ön igényeinek és lehetőségeinek legmegfelelőbb megoldást.

Milyen következményekkel járhat az ivás?

Az alkohol mértékletes fogyasztása értágító hatású, ezt szeretjük ismételgetni. Ugyanakkor érdemes tudatosítani magunkban azt is, hogy a rendszeres alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható egy sor betegség.Májkárosodás, hasnyálmirigy-gyulladás, szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, bizonyos daganatos megbetegedések stb.

Ha nem is iszunk rendszeresen alkoholt, akkor is problémákat okozhat az alkalmi fogyasztás. Ittas állapotban a csökkent ítélőképesség miatt nagyobb eséllyel lehet balesetet okozni vagy szenvedni, rossz döntéseket hozni (ami pl. nem kívánt terhességhez, nemi betegséghez vezethet), bűncselekményt okozni, vagy bűncselekmény áldozatává válni.

Az alkoholbetegek egy sor szociális problémával is szembesülhetnek. Megbízhatatlanságuk, kiszámíthatatlan magatartásuk házassági konfliktushoz, majd váláshoz vezethet, illetve hozzájárulhat a családon belüli erőszak megjelenéséhez. Elveszíthetik munkahelyüket, otthonukat, környezetük elfordul tőlük.

A mentális egészségre is káros következményekkel járhat a túlzott alkoholfogyasztás: az alkoholbetegek körében gyakoriak a pszichiátriai rendellenességek, különösen a szorongásos zavarok és a depresszió, nagyobb eséllyel követnek el öngyilkosságot.

Az alkoholbetegség legjellemzőbb tünetei

 • Sóvárgás: ellenállhatatlan vágy az ivásra.
 •  Kontrollvesztés: a beteg az első pohár után nem tud megállni, kényszeresen iszik tovább.
 • Személyiségváltozás: pl. ingerlékenység, hangulatváltozások, esetenként agresszivitás.
 • Tolerancia: az alkoholhoz hozzászokik a szervezet, vagyis egyre többet kell inni azonos hatás eléréséhez.
 • Megvonás: az ivás felfüggesztését követő órákban-napokban intenzív testi tünetek jelentkeznek (remegés, izzadás, szapora szívverés, hányinger).

Hogyan előzhető meg?

Ha még nem alakult ki függőség, akkor is érdemes alkoholfogyasztását mérsékelnie, ezáltal csökkentve az ivásból eredő egészségügyi problémák megjelenésének esélyeit. Az ajánlott napi mennyiség férfiaknak két, nőknek pedig egy ital. Egy ital pontosan ezt jelenti:

 • 300 ml sör
 • 120 ml bor
 • 30 ml tömény.

A tömbösítés nem megoldás, tehát a hétköznap meg nem ivott alkoholmennyiség egyszerre történő elfogyasztása nem javasolt.

Mi a teendő alkoholfüggőség esetén?

Már kialakult alkoholfüggőség esetén sajnos csak egyetlen út lehetséges: a teljes és élethosszig tartó absztinencia, vagyis az alkoholmentes életmód. Ehhez viszont mindenképpen érdemes szakember segítségét igénybe venni, ugyanis az ivás abbahagyását követően jelentkező megvonási tünetek gyógyszeres kezelést igényelnek. Az fizikai elvonást a rehabilitáció és utógondozás követi, mely során a különféle terápiás eljárások alkalmazása, támogató csoportokban való részvétel segíthet az absztinencia fenntartásában, illetve a visszaesés megelőzésében.