Párterápia

Mi ez?

A párterápia a pszichoterápia olyan formája, amely az egymással intim kapcsolatban álló személyek közötti konfliktusok megoldásában nyújt segítséget.

Mit várhatnak?

Minden párkapcsolatnak megvannak a maga szakaszai, fordulópontjai. Gondoljunk csak az összeköltözésre, házasságkötésre, gyermekvállalásra, stb. Ezen történések, akármennyire készülünk is fel rájuk, nem várt konfliktusokat, nehézségeket hozhatnak. Nem ritkán váratlan krízisek is megbonthatják az összhangot, pl. munkahely elvesztése, betegség, hűtlenség. Az ilyen jellegű események változást hoznak a párok életébe, döntések elé állítják őket. És vagy sikerül egy új összhangot, harmóniát kialakítaniuk, vagy megrekednek, elakadnak, eltávolodnak egymástól. A párterápia segíthet abban, hogy együttes erővel képesek legyenek kijutni a válságból, és egy magasabb szinten folytassák kapcsolatukat.

Milyen problémák megoldásában segíthet a párterápia?

  • Kommunikációs problémák.
  • Dilemmák, döntési helyzetek, krízisek (pl. hűtlenség feldolgozása, együttmaradás kétségei).
  • Konfliktusok, gyakori veszekedések.
  • Intimitás hiánya, érzelmi elhidegülés, szexuális problémák.
  • Életvezetési problémák, gyermeknevelési kérdések.
  • Több generációt érintő problémák.
  • Szakítás, válás esetén eredményes kommunikáció elősegítése, együttműködés növelése.

Mivel jár?

A párterápia időtartama természetesen a probléma jellegétől, mélységétől függően változhat, de általában 6-10 alkalomra lehet számítani. Az ülések 90 percesek alkalmanként, kéthetente egyszeri találkozással. A párterápiát két, ellentétes nemű szakember vezeti. A női és férfi terapeuta együttműködése növeli a párok biztonságérzetét,garantálja a két nemre jellemző látásmód együttes jelenlétét és mintául is szolgálhat.

Kiknek jó?

Minden párnak ajánlható, akiknek megoldhatatlannak tűnő problémájuk adódik, de ennek ellenére szeretnének együtt maradni, vagy megtenni mindent, mielőtt elválnak útjaik. A már váló partnereknek is sokat segíthet, ha szeretnék végleg és békével lezárni közös életüket, pláne, ha további együttműködésre van szükség közös munkahely vagy gyermekek miatt. Fontos a terápia eredményessége szempontjából, hogy mindkét fél motivált legyen a változás elérésére. Sokszor évek, akár évtizedek telnek el a „lehet, hogy rosszul választottam” első gondolatától a válókereset beadásáig. Ne várjanak ilyen sokáig! Minél előbb szakemberhez fordulnak, annál nagyobb az esélyük kapcsolatuk megmentésére.

A párterápia ára: 16 000 forint / 90 perc