Családterápia

Mi ez?

A családterápia a pszichoterápia olyan formája, amely családokkal foglalkozik a megcélzott változás és fejlődés elérése érdekében. A családra úgy tekint, mint egy önálló rendszerre, amelyben a családtagok folyamatosan hatnak egymásra. Amennyiben egy családtag megbetegszik, vagy nehézsége akad, az nem csak az ő egyéni problémája, hanem a családi működés zavarának megnyilvánulása is.

Mit várhatnak?

A családterápia fókuszában a család, illetve a családon beüli kapcsolatok, viszonyok állnak. Az egész családot érintő kérdésekkel, nehézségekkel foglalkozik, és miután egyidejűleg hat a család minden tagjára, ezért gyors, dinamikus és gazdaságos beavatkozás. Különböző eszközök és módszerek segítségével igyekszik változást elérni az élmények átélésének és feldolgozásának módjában, valamint a viselkedésben. Ezáltal pedig segít az új családi egyensúly kialakításában.

Milyen problémák megoldásában segíthet a családterápia?

  • Gyermek- és serdülőkori szorongásos zavarok, pszichés panaszok, viselkedésproblémák.
  • Evészavarok.
  • Családi konfliktusok, krízisek.
  • Gyász, súlyos betegség, munkahely elvesztése a családban.
  • Szenvedélybetegség a családban.
  • Életvezetési problémák, gyermeknevelési kérdések.
  • A család több generációját érintő problémák.
  • Pszichoszomatikus megbetegedés a családban.

Mivel jár?
A családterápia időtartama természetesen a probléma jellegétől, mélységétől függően változhat, de általában 6-15 alkalomra lehet számítani. Az ülések 90 percesek, eleinte sűrűbb, majd egyre ritkuló gyakorisággal zajlanak. A családterápiát két, ellentétes nemű szakember vezeti. A női és férfi terapeuta együttműködése garantálja a két nemre jellemző látásmód együttes jelenlétét és mintául is szolgálhat.

Kiknek jó?
A családterápia önmagában is megállja a helyét, mint terápiás módszer, de kombinálható az egyes családtagok egyéni pszichoterápiájával is. Rendkívül hatásos a gyermek- és serdülőkori szorongásos zavarok esetében, továbbá pszichoszomatikus megbetegedések, evészavarok, szenvedélybetegségek leküzdésében, családi konfliktusok megoldásában, veszteségélmények (gyász, munkahely elvesztése, betegség) feldolgozásában.

A családterápia ára: 16 000 forint / 90 perc.